Панагюрище бе „пъстър свят” от танци, музика и красота

Украинци грабнаха Гран При, еквадорка стана Мис на фестивала, а „Тангра” заеха трето място

Пъстър, изпълнен с много красота и емоционален заряд бе светът на Панагюрище през изминалите дни.

На 16 юли стартира четвъртото издание на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“, който продължи до 18 юли. В тазгодишния фестивал взеха участие над 250 танцьори, като своето майсторство в конкурсната програма представиха танцови състави и групи от България (Пазарджик, Казанлък, Благоевград, Сопот, Септември, с. Попинци) и от чужбина – Еквадор, Индия, Словакия и Украйна.

Организатор на Четвъртия международен младежки танцов фестивал „Пъстър свят“ е Община Панагюрище.

Форумът на танцовото изкуство трябваше да започне в неделя с дефиле на участниците на градския площад, но заради проливния дъжд откриването му беше преместено в Театъра.

Въпреки неблагоприятните климатични условия, голямата зала се беше обагрила от пъстротата и емоционалния заряд на многобройните участници.

„Нека дружбата е силата на идеала, който ще ни ръководи през дните на Четвъртия международен младежки танцов фестивал „Пъстър свят“.

Така заместник-кметът Галина Матанова, която бе и посланик на „Пъстър свят“, постави началото му.

Сред гостите на откриването бяха Стефан Мирев – областен управител на област Пазарджик, Христо Калоянов – председател на Общински съвет Панагюрище, кметове на населени места, Росен Богданов – главен секретар на Международната асоциация на националните фолклорни федерации – I.G.F и член на журито на фестивала, Ивайло Иванов – преподавател и асистент по хореография във Висшия свободен университет „Черноризец храбър“, град Варна и член на журито, директори на образователни и културни институции.

Представители от ПФТС „Тангра”- село Попинци, Танцов състав „Expresión Latinoamericana” от Еквадор, Танцов състав „Spandan“ от Индия, Танцов състав „Rozmarija“ от Словакия и Танцов състав „Gorytsvit“ от Украйна отправиха сърдечни пожелания към присъстващите и представиха част от своята национална култура чрез силата на танца.

За да покажат, че и за тях народните танци са универсалният посланик на човечеството и разбирателството, ръководителите на Украйна и Индия се бяха постарали да научат няколко фрази на български, с които се обърнаха към публиката. Едва ли е възможно да се опише въздействието, което оказа този жест, уж малък, а така повдигна духа ни!

Вълнуващата вечер, която ни пренесе сякаш в друг, по-добър, по-пъстър свят, продължи със специалните гости от група „Вакали“. Репертоарът на групата представлява своеобразно дръм-шоу от инструментални и танцови изпълнения, които интерпретират българските ритми и неравноделни размери със съвременните изразни средства на музиката и танца. „Вакали“ означава разпалващи и се отнася за чувства и емоции, предизвикани в публиката от разтърсващ саунд и атрактивна танцова лексика.

След тях концертна програма представиха атрактивните „Expresión Latinoаmericana” от Еквадор и колоритните „Spandan“ от Индия.

Още с първата си вечер фестивалът даде заявка за своята уникалност, обединявайки коренно различни нации, традиции и култури, предизвиквайки пъстрота от емоции.

Конкурсната програма във втория ден,

17 юли, започна в 10:30 часа и се проведе отново в Театъра. Публиката имаше възможността да се наслади на специално подбраните и майсторски изпълнени танци на съставите: ПФТС „Тангра” – село Попинци, с ръководител Мария Терзийска; Представителен танцов състав „Чудесия” – град Пазарджик; с ръководител Таня Димитрова; Танцов състав „Загоровче” – град Септември, с ръководител Йордан Зеленгоров; Танцов състав „Копсис” – град Сопот, с ръководител Христо Христов; Фолклорен танцов състав „Арсенал” – град Казанлък, с ръководител Ваня Минчева; Танцов състав „Expresión Latinoаmericana – Wayra Express“ – Еквадор; Танцов състав „Spandan“ – Индия; Танцов състав „Rozmarija“ – Словакия и Танцов състав „Gorytsvit“ – Украйна.

Докато членовете на журито провеждат своето заседание за определяне на носителите на наградите, отново в голямата зала на Театър Дом-паметник се проведе

„Училище за танци“ и конкурс за Мис и Мистър фестивал

под наслов „Танцът ни сближава“.

Мис и Мистър „Пъстър свят“ 2017

В арена на истински купон се превърна сцената на Театъра щом двойките излъчени от съставите застанаха на нея. Под звуците на различни по стил музикални изпълнения кандидатите за Мис и Мистър трябваше да покажат най-доброто от интерпретаторските си танцови умения, дори и на непознати за тях ритми. В надпреварата бе включен и елементът „размяна на партньорите”, което увеличи настроението с още една степен. В края на спиращите дъха танци бяха излъчени и победителите. Така заслужено за Мис и Мистър „Пъстър свят” бяха – дамата представител на състава на Еквадор, и танцьорът от състава на Словакия. Тя показа невиждана бързина и сръчност, както и елегантност на движенията, а той свръхчовешки акробатични възможности.

Вечерта, същия ден започна и

официалната церемония по награждаването
на лауреатите от фестивала.

С Гран При и 1000 лева бяха удостоени танцьорите от танцов ансамбъл „Горицвит“ от Украйна.

Танцов ансамбъл „Горицвит“ от Украйна

Наградата връчи Галина Матанова, като преди това си пожела всяко следващо издание на фестивала да има толкова позитивни, уникални и красиви млади хора, които да споделят със света народното творчество на своята държава.

Танците и музиката представени от участниците от Еквадор плениха публиката

Журито на фестивала класира на първо място Представителен танцов състав „Чудесия“, град Пазарджик, които поради ангажименти отсъстваха. Асен Богданов, член на журито, връчи наградата за второ място на Танцов състав „Загоровче“ от град Септември. На трето място журито класира два състава – ПФТС „Тангра“ от село Попинци, които преди броени дни се завърнаха и като победители от танцовото шоу по БНТ „Надиграй ме” и Фолклорен ансамбъл „Розмарин“ от Словакия. Наградите връчи председателят на журито Росен Богданов.

Фолклорен танцов състав „Арсенал” от град Казанлък пък бе определен за носител на наградата на Община Панагюрище.

Украйна

След награждаването започна галаконцертът на победителите концертната програма продължи с изпълненията на гостите от Словакия и Украйна.

Индия

Грандиозен финал съпътстваше третата и последна вечер на Четвъртия международен младежки танцов фестивал „Пъстър свят“. Времето се оказа благосклонно и пъстротата и настроението на фестивала обагриха площада. А и публика не липсваше, за разлика от предходните дни. За жалост. Защото Панагюрище заслужава този фестивал, а фестивалът заслужава своята многобройна публика. Не че имаше разлика в представянето на участниците. И пред полупразната зала и пред пълния площад, те се раздаваха еднакво. С усмивка, с ентусиазъм и от сърце! И още по-хубаво щеше да е, ако още от самото начало бяха получили подкрепата на публиката.

Танцьорите от Еквадор, Индия, Словакия и Украйна отново споделиха културното богатството, което носят с характерните танци за страните и областите, от които идват.

Участниците от Словакия

Голямото разнообразие от различни култури, което имаше в тазгодишното издание на фестивала, е едно от големите достойнства и по безспорен начин осмисли напълно името „Пъстър свят”.

Изпълнителите от Еквадор и Индия ни позволиха да се докоснем до култури отстоящи от нас на хиляди километри.

Участниците от Индия

През трите конкурсни дни, всеки един от съставите беше придружаван от ученици от СУ „Нешо Бончев“, които се включиха активно в организацията на фестивала. В знак на благодарност, заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ и посланик на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“ г-жа Галина Матанова връчи грамоти на Радина Костадинова, Стиляна Караджова, Ганчо Марински, Надежда Коларова, Цветина Червена, Рада Порязова, Мира Макавеева, Гергана Дерменджиева и Генка Врагова.

В деня (18 юли), в който чествахме 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, участници от фестивала взеха участие в поклонението пред Вечния огън

С благодарност и пожелание за нови срещи, заместник-кметът на Община Панагюрище Галина Матанова официално закри Четвъртия международен младежки танцов фестивал „Пъстър свят”, като връчи грамоти за участие и специални подаръци – символ на приятелство на танцовите състави.

Отличната подготовка, организацията и изпипването на всеки детайл от това мащабно събитие, донесе красиви емоции за всички. Такива форуми на изкуството, в които се докосваме до корените си и до корените на другите, ни карат да осъзнаваме собствената си идентичност, да разбираме останалите, да стопяваме ледовете и премахваме границите. Казват, че танцът е скритият език на душата, посланията му са универсални, а идеите – хуманни, точно като целите на Международния младежки фестивал „Пъстър свят”.

Спаска Костуркова
Николай Радулов

Още снимки може да видите тук,  тук, тук, тук и тук. Видеа може да откриете на нашите страници във Facebook и YouTube.

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.