Интензивни проверки следят за опазването на горите

30 проверки са извършени на територията на Горско стопанство – Панагюрище през първите две седмици на този месец, разбра „Време” по официална справка на стопанството тази седмица. Проверките са рутинни и ритмични, поясниха от стопанството, а не извънредни или инцидентни. Те са част от задълженията на ръководствата на Териториалните поделения и се изпълняват целогодишно.

Панагюрското стопанство спада към смолянското Държавно централно предприятие. То обхваща широк периметър от общините Панагюрище и Стрелча, се охранява и стопанисва от 23 горски служители, колкото е и броят на охранителните участъци. Отделно от тях, наличен е и мобилен екип от двама души, които се грижат основно и перманентно за опазването на горите.

На национално ниво, писаха тези дни от Министерството на земеделието, храните и горите, само през двете първи седмици на юли са извършени общо 11 166 проверки, като 6148 от тях са извършени от мобилните групи на 6-те държавни предприятия и 5018 – от горските инспектори по контрол и охрана. 2941 са проверените обекти за добив на дървесина, 977 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 4935 превозни средства и 2313 ловци, риболовци и други физически лица, извършващи дейности в горски територии. Съставени са общо 261 акта за нарушения по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча.

Проверките на специалистите в Териториално поделение на Панагюрското горско стопанство не са довели до съставяне на актове, но от началото на годината такива санкциониращи документи са съставени в 41 случая и всички те са по Закона за горите.

В Горското засега не се радват на много желаещи да си купят дърва за огрев. И очакват бум на интереса традиционно от края на август и септември. Дърва има, фирми-снабдителки – също. Клиентите са малко, а после ще започнем да се притесняваме, че няма дърва. Но нали знаете – пари да има, другото се оправя!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.