Произведено е първото масло от лавандуловите насаждения по Окисно насипище в „Асарел-Медет“АД

Произведено е първото масло от лавандуловите насаждения по Окисно насипище на рудник „Асарел“. „Добитата продукция е в размер на 110 килограма лавандулов цвят, който вече е преработен“, обясни инж. Йордан Рабухчиев, който е минен инженер в „Асарел-Медет“АД и консултант по проекта.

Лавандулата бе засадена по откоса на Окисно насипище преди две години на обща площ около 1 декар с експериментална цел. Определените опитни петна бяха покрити със зелено мулчиращо платно, за да не се окопават растенията. Извършена бе и подготовка на почвата с хумус и пепелина. Лавандуловите насаждения са част от проект за рекултивация на Окисно насипище, който е на стойност над 10 милиона лева и се реализира за първи път в света. Уникалното при него е, че се извършва техническа и биологична рекултивация на такова минно съоръжение, което още е в процес на експлоатация.

Реалният добив от лавандуловите насаждения ще се види след поне четири години, колкото време е нужно, за да се развият растенията. Първото шишенце с лавандулово масло вече е изложено във фирмената експозиция на „Асарел-Медет“АД.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.