Потомък на Райна Княгиня представи поетично творчество тук

На поезията са нужни:
идея и чувство,
за да бъде изкуство,
и ритъм, и рима –
за да я има.

Това не е стихотворение, а просто увод към нещо, което не е съвсем репортаж – за срещата на панагюрци с Асен Дипчев, правнука на Райна Княгиня. Срещата се състоя в понеделник, 30 октомври, в Градската библиотека „Стоян Дринов“.

В „Дните на духовността“ дойдоха съвременни будители – единият, Пламен Сивов, да ни припомни Вярата, другият – Асен Дипчев, да ни събуди за Живота.

В Читалнята на Библиотеката погледа ни заковаха четири „Кратуни“ (от общо 30-те) и три колажа. Асен Дипчев е и художник, и строител, и поет. Колажите са изработени със смесена техника, на фона на един от тях е изписано стихотворението „Самотници“, получило награда във Франция. Тази картина Дипчев дари на Библиотеката, а останалите ще бъдат изложени там до следващото му „пришествие“.

За истинските кратунки Дипчев се изказа с любов и уважение – те служат за пиене на вода, за бостанско плашило, дори за плавници, защото в тях все пак има въздух. Днешните наши „кратуни“ са съвсем празни. Сред тях са „Цв. Цв. – Цветан за мирисане, мухата Це-Ца, Дилянчо Касичката, Соломончо Пасионато и прочее. Все „чичковите червенотиквеничковчета“.

Идея за кратунките му дава госпожа, която в соцминалото, като представител на Деканесме (ДКМС) се мъчела да го превъзпита. После, след като преживява преливанията на червено в синьо и обратно, двамата стават добри приятели.

Подтикнат от публиката, поетът разказа семейната история по линия на бащата.

Асен Дипчев е роден в Оряхово. Дядо му Асен Дипчев, чието име той носи, е бил полковник. Получава заповед да разбие партизански отряд. Изпълнява заповедта, като извежда войниците, след което ги напуска, напуска и армията. И вече не е полковник, и затварят военния клуб в Ботевград. Четири дни е кмет, а после е арестуван, измъчван и жив изгорен. Остава верен на човечността и на нравствеността. Предпочита смъртта, за да не стане убиец. „Тъмен герой“ от една жестока и тъмна епоха в „Новата земя“, описано от Вазов със завладяващо вдъхновение.

Но ето, че идва новото време, в което бащата – Марко Дипчев, се оказва син на „враг на народа“, човек образован, той напразно дири работа, докато най-после с височайшата препоръка на Антон Югов става каруцар „със собствени каруца и кон“.

Един вид чорбаджия. В семейната сага огънят е страшен символ. Бащата също изгаря при злополука. На него поетът посвещава стихотворение.

По панагюрска линия Асен Дипчев е правнук на най-малкия син на Райна. Васил Дипчев умира рано, оставяйки вдовица с пет момчета. И петимата стават офицери.

Наследил силния характер на своите предци Асен Дипчев не се примирява с неправдите. В стиховете му, саркастични и язвителни, диша бунтът срещу пошлостта и бездуховността, срещу алчността и корупцията, срещу икономическото насилие над народа и гаврите с неговата свобода, и човешките права.

През 2015 г. излиза Алманах, в който пет стихотворения на Дипчев са отпечатани под името и снимката на Димитър Хаджитодоров. И Дипчев напуска Съюза на свободните писатели. Себе си той определи като „неутрален цветово, но не и безцветен“.

Панагюрската поетеса Дида Гемиджиева „подари“ на Дипчев стихотворението си за Райна Княгиня, а Елисавета Георгиева сподели гордостта си, че макар да не е родом от Панагюрище, е потомка на Знаменоската (извезала е 23 знамена и иска да предаде тази искра на младите).

Асен Дипчев е автор на 11 стихосбирки, носител на награда от Центъра за Европейска поезия „Алдо Моро“ (Италия).

На срещата в Библиотеката той чете непубликувани свои творби, които се надява да отпечати в Панагюрище. Тук той се чувства у дома, а срещата определи като „завръщане към корените“.

Красимира Василева

Повече снимки от събитието може да видите тук.

Реклами

One response to “Потомък на Райна Княгиня представи поетично творчество тук

  1. Съставителите на Алманах 2015 са допуснали грешката стиховете на г-н Асен Дипчев, когото много уважавам, да бъдат приписани на неговия колега Димитър Хаджитодоров. Издателство „Пропелер“ издаде допълнителни бройки от антологията, в които постави всичко на мястото си и г-н Дипчев бе представен със своите добри стихове. Писателят Димитър Хаджитодоров е предимно прозаик и бяха публикувани неговите разкази, които въобще не се появиха в първия, сбъркан, екземпляр на антологията. Съюзът на свободните писатели може само да съжалява за това, че г-н Дипчев напусна тази организация.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.