Двама от членовете на ШК „Оборище” преминаха курсове за съдии

Момент от провеждането на изпитите

Двама от членовете на Шахматен клуб „Оборище” преминаха няколкодневни курсове за съдии. Това са председателят на клуба Христо Костурков и Владимир Шаламанов. Те се явиха на проведените през миналата седмица в Пловдив курсове за повишаване на съдийските квалификации организирани от Българската федерация по шахмат 1928. За В. Шаламанов това беше първи съдийски курс. Той успешно защити най-ниската трета степен помощник-съдия по новите правила, а Костурков защити една от най-престижните категории за България – национален съдия и от тук насетне ще трябва да гони международните категории, но за тях се изисква определен брой съдийствания и т.н.

Христо Костурков

Развитието на шахмата в Панагюрище става все по-осезаемо и във всеки един турнир провеждан тук се вижда неговото израстване. Това е факт и благодарение на синхрона в сътрудничеството между председателя на ШС „Асарел Медет“ Петьо Караджов и председателя на ШК „Оборище“ Христо Костурков.

Владимир Шаламанов (вдясно)

Присъствието на елитни състезатели на турнирите, които се провеждат тук, е още един от фактите в подкрепа на това. Обаче, за да стават тези присъствия още повече е необходим и паричен награден фонд.

Вярно ще е да кажем, че Панагюрище се утвърди, през последните години, като център на любителския шахмат в България.

На лице са вече и предложения за провеждане на шахматни финали от Българското първенство и само скромните финансовите възможности на клуба са мотива да не се кандидатства за момента.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.