Връчиха Националната награда „Нешо Бончев” (видео)

Церемонията по връчване на националната награда „Нешо Бончев”, която се състоя вчера вечерта в Театър Дом-паметник и спектъкълът „Занапред – добър е Господ”, подготвен от учителя по рисуване Нистор Хаинов и негови ученици, сложиха край на Бончевите празници.

Престижната награда за литературна критика тази година получи изтъкнатият български писател,  литературен критик, изкуствовед, поет и преводач проф. Чавдар Добрев.

Тържеството беше открито с националния химн на Република България, с  химна на СУ „Нешо Бончев” и с посрещане знамето на училището. Гости на събитието бяха г-н Иван Гранитски – носител на наградата за литературна критика „Нешо Бончев“ за 2017 година, г-н Боян Ангелов –председател на Съюза на българските писатели и г-н Иван Станчев – председател на фондацията – „Съкровищата на Панагирик“, учредила наградата.

С поздрав към учители, ученици игости се обърна Веска Барова – директор на училището: „Нашият патрон е бил човек с безупречен морал. Оставил е малко, но качествено наследство, но затова пък днес има хиляди наследници. Една звезда от съзвездието Персей през 2009 година беше наречена „Училище „Нешо Бончев”. Всяка година в края на месец март се честват Бончевите празници. Тези празници не са свързани със създаването на първото светско училище. Тези празници не са свързани и с важна дата от живота на Нешо Бончев. По съвсем естествен път те са през пролетта – като символ на зараждащия се живот, като символ на младостта, на радостта от знанието. От 2009 година, когато ние отбелязахме 170 години от създаването на първото светско училище и от рождението на Нешо Бончев, най-тържествения момент от Бончевите празници е денят, в който се връчва Националната награда, носеща неговото име”.

Националната наградата за литературна критика „Нешо Бончев”, грамота и парична сумабяха връчени на проф. Чавдар Добрев от зам.-кметът по „Хуманитарни дейности” Галина Матанова, която също отправи своите пожелания: „В днешния празничен за всички нас ден, желая да изразя и своята благодарност към целия екип на Средно училище „Нешо Бончев“ – директора, заместник-директорите, към всички Вас достойни учители, които с нестихващ стремеж създавате иновативна среда, в която заедно с учениците споделяте наука и творчество.

Желая да благодаря на родителите, които с подкрепата си дарявате най-ценната, най-силна мотивация на учителите и на своите деца.

Желая да благодаря и на Вас, скъпи ученици. За всеки Ваш личен успех, без значение дали той се измерва в разбрания урок, в добрата дума към връстниците, в дареното и споделено приятелство или в грамотите, отличията, спечелените олимпиади… Нещо повече, аз искам да знаете, да чувствате, че всеки един от Вас е безценна част от историята на училището, че всеки един от Вас е уникален за света, който Ви очаква…“.

Гостът Иван Гранитски представи проф. Добрев и неговите трудове, а той от своя страна благодари на журито за високата оценка и развълнувано сподели: „За мен е висока чест и с вълнение приемам тази награда”.

По традиция бяха връчени наградите „Ученик на месеца“. Своите отличия получиха и победителите в традиционния поетичен конкурс по повод патронния празник на училището.

След официалната част на вечерта възпитаниците на СУ „Нешо Бончев” Анастасия Лулчева, Александър Ильов, Радина Костадинова, Иван Зяпков, Делян Хаинов, Виктория Манева, Цветалина Шопова, Рустислав Илиев, София Николаева, Габриела Шкодрева, Гинка Юрукова, Демира Христоскова, Митко Мачеев, Константин Цветков представиха спектакъл по мотиви от произведения на Захари Стоянов, Иван Вазов и Петър Константинов „Занапред – добър е Господ…” . Сценарият е дело на преподавателя по изобразително изкуство – Нистор Хаинов.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.