Културният аташе на американското посолство г-н Мат Хагенгрюбер се срещна с представители на бизнеса в Панагюрище

Културният и образователен аташе на посолството на Съединените американски щати в България г-н Мат Хагенгрюбер посети Панагюрище на 27 март и се срещна с представители на три от най-големите компании в общината „Асарел-Медет“ АД, „Оптикоелектрон груп“ АД и „Оптикс“ АД. На срещата присъстваха и зам.-кметът на община Панагюрище г-жа Галина Матанова, директорът на Професионалната гимназия инж. Лушка Апостолова и представителите на американската програма „Фулбрайт“ г-жа Анджела Родел и г-жа Илиана Димитрова.

Интересът на дипломата към Панагюрище бе предизвикан от успешното взаимодействие между бизнес, училище и американското правителство на местна територия. Подобен пример е проектът по програма „Фулбрайт“, по която с финансиране на трите компании бе осигурен помощник учител по английски език в Професионалната гимназия. „Това е уникален партньорски модел, а Панагюрище е наистина забележителен град с впечатляваща икономика, богата култура и славна история. Готов съм да популяризирам Вашия опит, а посолството е отворено за бъдещи съвместни проекти“, сподели гостът.

Той посети Информационния център на „Асарел-Медет“ АД в Панагюрище, след което гостува в Професионалната гимназия, където присъства на урок, подготвен от американския преподавател Арън Рос. След това той разгледа учителската стая, кабинети и лаборатории в учебното заведение. Бизнес и училищно ръководство запознаха американския дипломат с пилотния проект за дуално обучение в Панагюрище, обединил община, училище и предприемачи с цел да задържи младите хора от региона в родния им край.
Преди заминаването си г-н Хагенгрюбер разгледа залата-трезор в Исторически музей– Панагюрище и не скри възхищението си от експозицията на Панагюрското златно съкровище.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.