Гонят скуката със самонараняване

ЕМО движението – опасна мода сред тийнейджърите, продължава да има последователи в Панагюрище. Изразява се в … правене на резки с остър предмет по ръцете. Във фейсбук профили на местни ученици обаче има и снимки с наранявания в областта на шията. Някои от фотосите са драматични, но запознати твърдят, че това е автореклама. Като форма на самодоказване наподобява модата, но дано не прекрачи тази граница, каквито опасения имат педагози.

Деца от прогимназиалния курс на

местните училища

не крият заниманията си и дори са готови да покажат белезите. В повечето случаи нараняванията се повърхностни и отшумяват за ден-два, тъй като се засяга само епидермиса на кожата. Поне засега.

ЕМО движението, каквото и да означава това, всъщност не е нова история, а датира от преди десетина години и, разбира се, намира последователи през Мрежата. Известни са случаи на демонстративни наранявания пред камера с цел качване в социалната мрежа.

Специалисти предупреждават, че в идеята е накрая да се стигне до демонстративен опит за самоубийство.

Модата тръгва от американски филм и е доразвита в Русия. Ето че, макар и доста по-късно, сега е в Панагюрище. Добре, че е в доста редуциран вид, както изглежда. Външните симптоми се откриват лесно – странна прическа, силен тъмен грим, резки по вътрешната страна на ръцете до лакътя. Опасенията на психолозите са, че модата може да доведе лесно до отказ от диалог с възрастните и затваряне в себе си. Детето изпада в депресия и заявява, понякога повече демонстративно, че иска да се самоубие, че не се чувства добре, че не обича живота.

Не по-малко „интересно“ е и наблюдението над  страховете на тийнейджърите.

Всички сме минали през възрастта, когато обичахме да си разказваме страшни истории. Така е и сега. „Страхувам се от тъмното и от вещици“, споделя момиче на 13 години, растящо в сериозна и здрава среда. Неин съученик споделя пък страха си от … бутафорен клоун и дори разказва как една вечер такъв клоун го гонел от центъра на Панагюрище до дома му. Трето дете заявява, че всяка вечер проверява дали родителите му са заключили външната врата.

По-приятните прояви на ЕМО, което казват произлиза от „емоционален“, са рисунките върху кожата с неизтриваем флумастер.

И всичко това, казват някои, става от скука. От себе си ще добавя – от липса на красиви поводи за емоция и усещане за перспектива.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.