Лъжата

От древността лъжата е на почит. Спомнете си женкаря Одисей, наречен още „хитроумен“ – сиреч интелигентен. Разбира се, образът на хитреца е неотделим от този на глупака – в случая символа на женската вярност и глупост Пенелопа. Нашият Хитър Петър, уморен от тъпотата на разни попове, ханджии и кръчмари си намира за другар Настрадин Ходжа, защото е скучно да се надлъгваш с глупаци. Посочете народ, който да си няма свой хитър лъжец и да му се радва. Да споменем Гаргантюа, Били Лъжеца … и още, и още, на които не помня имената. Затова и лъжите с имат празник – 1 април, Ден на лъжата. Във всеки образ на лъжец се оглежда народопсихологията. Българинът, вековно сдружен с грижата и недоимъка, винаги успява да надлъже богаташа.

Но светът се развива в някакви там криви посоки и лъжите се променят. И се размножават като хлебарки. И стават все по-нагли и невъобразими.

Настрадин Ходжа

Справка: учебниците по история от последните две епохи. Уж фактите са си факти, ама … Различни прочити, един вид. А целта – всеки се досеща. Пък и Вазов беше нарекъл историята „стара куртизанка“. Добре, че биологията е точна наука, иначе можеше да се окаже, че имам един соц.- и един капиталистически бъбрек. Резултатът – голямата лъжа, наречена българско образование. Ха да не задълбаваме!

А да сте чували по-голяма лъжа от думата „здравеопазване“? Опази, Боже, да се разболеем.

Ден след 1 април е Велики понеделник, когато търговците са изгонени от храма. Днес родината е превърната в храм на позорната, извинете, пазарната икономика. Сиреч, козунаци с по 10 Е-та, с палмово масло и прочее, на цена 10 лв. Стоки с цени – плод на фантазията. Европейски фондове за лични нужди на хитреци. Наследниците на онези, чийто бог е конник и чието знаме е конска опашка, натирват елитни коне да мрат от глад нейде по върховете на Осоговска. За правосъдието ли? Налага се да перифразираме Пенчо

Славейков и песента му да зазвучи наопаки:

Право седи, криво съди …

Най-съществената разлика между минало и днес е в технологиите. Социалните мрежи, в които си хванат като глупава муха от паяк.

Всъщност, в които сам се хващаш от нарцисизъм или даже ексхибиционизъм. Лъжеш света, че си „умен и красив“, а светът те лъже и даже краде. И те манипулира, защото, както вече казахме, без глупаци лъжи няма. Днес живеем в дезинформационно общество и се мятаме и се давим във фалшиви новини. И им се връзваме.

Да се надлъгва Хитър Петър с политиците ни е направо безмислено. Колкото и да е умен, ще е бита карта! В древноиндийската книга Дхармапада се казва, че думите минават през три стадия: в първия те изразяват истината; във втория те казват обратното на истината; в третия те нищо не казват. В кой стадий сме днес според Вас?

Порасналата лъжа се нарича демагогия. Такава зловеща, безсрамна и уродлива демагогия светът не помни даже и от Политическата зима (на Ботев) и от Крикета в Уиндзор (Тургенев).

Забравих, че 1 април е празник. Какво да се прави, обърках се. Кое е лъжа и кое е истина, кой би могъл да каже?

Ето например силиконовият бюст на Мимето какво е. Материален, може да се пипне. Ами джуките на оная там? Ами пластмасовото чене, за което мечтая? Е, това последното е утопия. А дали утопията е истина едва ли ще узная.

И знаете ли къде е парадоксът? Най-много лъже този, който твърди, че никога не лъже. Май не е нужно да празнуваме на 1 април. Всеки ден у нас и в света е Ден на лъжата.

Красимира Василева

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.