„Михал Мишкоед“ разплака от смях панагюрци (видео)

Тази сряда, 11 април, сцената на НЧ „Виделина“ приюти култовия спектакъл на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Габрово „Михал Мишкоед“ известен още под името „Зех тъ, Радке, зех тъ“.

От първата минута, та чак до последната, габровските актьори плениха панагюрската публика с убедителна игра и сценично присъствие. Хумористичната пиеса на възрожденския учител, писател, просветител, преводач и журналист Сава Доброплодни бе представена по превъзходен начин – начин, който накара панагюрската публика да плаче от смях.

Според замисъла на режисьорката Невена Митева, спектакълът e изграден като възстановка на първото театрално представление в България. Така актьорите играят „както някога”, когато всички роли, дори и женските, се играят само от мъже. В зората на българския театър мъжете актьори мажели мустаците си със свинска мас и ги посипвали с брашно, за да приличат на жени, уточняват от екипа на спектакъла.

Комедията „Михал Мишкоед“ е „побългарена“ от Сава Доброплодни пиеса и е първата драматургична творба в България. За първи път е представена на сцена през лятото на 1856 година в Шумен и така слага началото на българския театър.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.