Панагюрище ще отбележи 142-та годишнина от Априлското въстание с богата програма

И тази година град Панагюрище с гордост ще отбележи поредната годишнина от съдбовната дата, която предвеща Свободата на бългрския народ. Градът ни гостоприемно ще приеме хиляди гости от страната и чужбина и всички заедно ще споделим онзи вълнуващ момент от историята ни, който дедите ни са предусещали и искали, за който са копнеели, за който са заплатили с най-свидното си.

Тържествата по повод 142-та годишнина от славната Априлска епопея ще започнат още на 30 април, когато от 20:00 часа на площад „20-ти април“ ще се състои празничният концерт „С България в сърцето”. В него ще вземат участие едни от звездите на българската естрадна музика: Васил Найденов, Маргарита Хранова и Сборна формация „Тоника Домини”.

На 1 май от 10:30 часа от Исторически музей – Панагюрище ще тръгне Литийно шествие, което ще стигне до площад „20-ти април“. Там, в 10:45 часа ще бъде ритуалът по издигане на Националното знаме на Република България. От 11:00 часа в църквата „Свето Въведение Богородично“ ще се отслужи заупокойна панихида за загиналите в Априлското въстание. От 11:30 часа на Националния мемориален комплекс „Априлци“, както всяка година, ще се проведе военно – историческа възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище 1876“, с участието на Национално дружество „Традиция“ От 12:45 часа, отново на Националния мемориален комплекс „Априлци“ /пред Вечния огън/ще бъдат положени венци и цветя от институции и граждани.

Кулминацията на тържествата ще бъде от 20:30 часа на площад „20-ти април“, когато ще се проведе Националният митинг-заря.

На следващия ден – 2 май, е всенародното поклонение – събор на историческата местност Оборище.

В 11:00 часа пред паметника в местността Оборище ще бъде отслужен Тържествен молебен – водосвет. Граждани и гости на града ще могат да поднесат цветя и венци в знак на признателност.

От 12:30 часа – пред хижа „Оборище“ ще започне народно веселие.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.