Около 2500 човека посетиха Музея по празниците

Около 2500 души са посетили Историческия ни музей през четирите почивни дни по Великденските празници. Сред тях освен българи, пропътували разстоянието до Панагюрище от различни точки на страната ни, има и голям брой чужденци. Основен интерес за гостите е представлявал оригиналът на Панагюрското златно съкровище, който пристигна броени дни преди празниците. Разбира се, прелюбопитни за посетителите на Музея са били и експозициите свързани с Априлското въстание, както и античните колекции.

Горепосочената цифра говори достатъчно красноречиво за факта, че Музеят ни, а също и Панагюрище вече стоят категорично на картата на туристическите маршрути в България.

Други факти обаче са леко притеснителни. Състоянието на някои от историческите ни къщи-светини започва да поражда някои питания и учудвания от страна на посетителите. Особено фрапиращ и очебиен е случаят с фасадата на Лековата къща – всички стенописи на това „малко бижу“ са на петна. А само преди 4 години, през 2014 г., бяха извършени раставрационни и консервационни дейности. В случая причината вероятно е ползването на некачествени бои, които са избелели от слънчевата светлина.

Фрагмент от стенописите на Лековата къща. Светлите петна са от избелялата то слънцето боя

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.