Баба Врачка за раниците и речниците

Непознатите думи: „горест“, „сурдинка“, „нирвана“ …

Прочутата Баба Врачка, чийто образ в съвременните романи замени този на партийния секретар, всичкознаещата пророчица предсказа бум в производството на раници. И то не на кокетни малки ранички, каквито носят младите мацки и така придобиват вид на торни бръмбарчета. Става дума за големи, всеобемащи, здрави раници, в които съвременните хора да носят обемистите речници, без които общуването днес е невъзможно.
Например общуването с литературата. Как да прочете човек „Под игото“? А? Някой успял ли е да прочете този дебел роман, пълен с непознати думи? То и с абсолютно познати да беше, едва ли младите ще му посегнат, ама нейсе. Трябва да им се помогне на горките, трябва да бъдат улеснени максимално.

Затова се създаде речник, немалък по обем, благодарение на който биха могли да бъдат прочетени още „Бай Ганьо“, че даже и такива архаични автори като Любен Каравелов например или Петко Славейков и прочее – все заравени и извънконспектни. Ако седнем и се замислим, което принципно не ни се случва (не че не сядаме обаче …), та ако надникнем в речника, ще установим, че повечето от думите и до днес функционират в диалектите. От една анкета с баби и младежи се установи, че з диалектни се приемат думите с турски произход. Обаче образованието ни не е насочено към провинцията, а само към столичните деца, които предимно говорят английски език, нали! Как да разбереш думата „калъч“, ако не си чел история например. Как да разбереш „мурафети“, ако сам не си ги правил.

Абсолютно вярно е, че думи като „пости“ и „изпосталял“ не могат да се чуят в шоупрограмите на шеф Манджев.

Не че децата не учат за час-два що е представка, корен, наставка и пр., ама да определиш корен „пост“ се изисква върховно напрежение на мисълта, а както знаеш „най-мразим да мислим“. Пък и днес кой ли пости, а и проблемите с килограмите не са свързани с постене. То и аз не съм веган, въпреки че много ми е мъчно за прасетата и нощем пъшкам от гузна съвест в корема. То и Господ е бил месояден, видно от това, че е предпочел агънцето на Авел, а не зеленчуците на Каин. После и той изпосталял от чувство за вина за братоубийството (вж. иконите).

В учебника за 12-ти клас на издателство „Ив. Богоров“ е обяснен терминът „кохерентност“ – логическата връзка между думите в изречението, чрез която можеш да прочетеш и разбереш нещо недоизказано или да схванеш непозната дума. За това обаче се иска логика … Аман от това мислене!

„Ако те боли, мигът ти се струва цяла вечност, но ако си щастлив, вечността ти се струва като …“ Ето това е кохерентност. Думата е миг, нали!
Доказан факт е, че младите не четат (а и някои от немладите). Оттам е бедният речник. Оттам е неспособността да се разбира прочетеното. По функционална грамотност сме нейде на опашката не само в Европа. Доказателство – матурите с малките текстчета, в които няма турцизми.

И така, един речник за Вазов и Алеко. Един – за Дебелянов и Смирненски. От практиката си на учител съм разбрала, че децата не разбират думи като „горест“, „сурдинка“, „нирвана“ и прочие. Трябва им и един речник за Вапцаров. Кой да знае „парабел“, „разпра“, „полемика“ и пр. И така – за всеки автор – речник.

И за мене също. Да ми стане ясно що е „чатя“, „лайквам“, „селфи“ и пр. Иначе как да общувам с внучката? Какво широко поле се открива за съставителите на речници и за производството на раници.

Права е Баба Врачка – раници да се произвеждат – това е бъдещето. В това е икономическият просперитет. А бе, що не вземем да я назначим за министър на икономиката. А по въпроса за речниците, нещата са по-специални. Ще издаваме такива, вижда се, ама нали същите думи се намират и в интернет. Ама кой да ги потърси. Има ли хора, на които да им се чете.

Красимира Василева

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.