Председателят на ШК „Оборище“ се срещна с легендата на световния шахмат Анатолий Карпов (видео)

Председателят на Шахматен клуб „Оборище“ Христо Костурков се срещна с легендата на световния шахмат Анатолий Карпов, като получи и лично автографи от него. Костурков също така връчи на Карпов и специално изработен плакет.

Срещата се състоя вчера, неделя, 30 септември в Националната спортна академия в София по време на спортно-културна проява организирана от Руското Посолство, Столична Община и НСА, в която бяха включени два спорта – шахмат и волейбол.

Костурков изненада всички дори и самия Карпов със специалната тениска с името на шампиона, върху която получи автограф от спечелия над 140 турнира от най-висок ранг майстор на шахматната игра.

„Анатолий Карпов, на който в детските си години изрязвах партиите от вестници и ги залепвах в специално поръчана тетрадка с 500 листа, възхищавайки се на силата, спортната воля и търпението, с което изковаваше победите си. Тогава, ако някой ми бе казал, че някой ден ще се срещна с него – едва ли бих му повярвал“, заяви Костурков специално за „Време“. 

Днес, Анатолий Карпов един от най-титулуваните спортисти в света. Той е 12-тия Световен Шампион по Шахмат 1975 -1985 г., шампион на ФИДЕ 1993 – 1999 г.

На срещата присъстваха и редица водещи фактори на Българския шахмат и както и млади таланти. В сценария на събитието бе заложен мач в два кръга на 6 дъски между отборите на Москва и София до 17 г.

По време на събитието стана ясно, че Анатолий Карпов с подкрепата на Посолството на Русия в България възнамерява да отвори филиали на Академия Карпов в 10 града на България.

„В Русия шахът е задължителен предмет от училищните програми, а най-вероятно ще стане и част от училищните програми в Европа“, каза още Христо Костурков.

„За мен е гордост да се уча на мъдрост от творчеството на най-големите! В очакване съм през 2019 г. заедно с Найден Иванов, да защитим дипломи за Старши треньори по шахмат и с това ШК “Оборище“ да не получава удари под кръста свързани с лиценза. Едно от новите изисквания към клубовете е те да имат индивидуален лицензиран треньор завършил НСА, а на този етап кадрите работещи в България са по-малко от клубовете и до този момент се споделяха“, заяви в заключение Христо Костурков.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.