Асфалт, коне, огради… А ехото заглъхва!

През далечната 1907 г. учители, лекари и общественици от Панагюрище инициират създаването на лятна детска колония в полите на Същинска Средна гора. Много бързо детското летовище се превръща в модерен планинско курорт. За разрастването й се предоставят безплатно парцели за изграждането на вили. В околността изграждат летни вили учени и политици от София. Те получават нотариални актове само за вилите, не и за земята под и около тях, следват ги няколко ведомствени и държавни почивни станции.

Всички са привлечени от прекрасната природа. Всички спазват строг правилник за реда в курорта. Летуващите са гледали на природата с очите на съзидатели и стопани. Засаждали около вилите дръвчета и цветя. Гледали на гората като на свят, който внася максимална жизненост. В нея се диша дълбоко, омайва с виталност и добро настроение. Разбирали са, че цената на гората е еквивалентна с цената на човешкото здраве.

До постройките не се доближавал добитък. Никой нямал право да огражда парцела си. Гората била пълна с дивеч, птичи песни изпълвали простора, поляните били осеяни с цветя, билки, горски плодове. Само до преди 15-20 години по поляните и около вилите беше пълно с тях. Никой не си и помисяше да отсече без разрешение дори едно дърво. Катеричките слизаха от боровете и любопитно се доближаваха до насядалите по пейките хора. Летовниците правеха преходи до заобикалящите курорта върхове и пъстри поляни. Тяхното „ехо” изразяваше щастливи преживявания от досега с природата, благодарност към твореца на заобикалящата ги неземна красота, спокойствие от сливането с природата и радостта, че са сред нея.

Стоян Костурков

Курортът Панагюрски колонии бележи разцвет от 1929 година до 1944 год. Голяма заслуга за водоснабдяването и електрифицирането му имат министрите и Вергил Димов. Предприемчиви панагюрци снабдяват курорта със стоки. Ежедневно работи фурна, която освен хляб предлага закуски и сладкарски изделия по вилите по заявка, в близост има месарница, ресторант, хотел. Осигурено е медицинско обслужване.

Ние, хората забравихме, че природата ни дава всичко: въздух, вода, храна, суровини. Сечейки безразборно гората, човек сам сече клона, на който седи. Тази поговорка отдавна е забравена. В наши дни изсичането на горите е по-жестоко от когато и да е било. „Вързани” са ръцете на горските власти. Но при влизането в село Панагюрски колонии е поставена голяма табела с надпис: „Пазете гората на България!” Резонен остава въпросът: „От кого да пазим горите ние, простосмъртните?” Както вървят нещата нашите деца и внуци няма да видят жива катеричка, зайче или сърничка.

„Горите предшестват народите, а пустините ги следват” е великото прозрение, казано още навремето от френския държавник и дипломат Франсоа Рене дьо Шатобриан.

„Човекът е създание на природата; той е подчинен на нейните закони. Той не може да се освободи от нея. Той не може даже и с мислите си да излезе извън границите й.”- Хелвеций

През 1929 г. е изградена учителска почивна станция. В нея летуват и учители и ученици от цялата страна. В курорта се правят творчески срещи на музиканти, писатели, артисти. Почиващите посрещали оперната прима Елена Николай, както и Константин Иречек, който на 12 август 1883 г. изкачва връх Братия. По-късно в книгата си „Княжество България” той пише: „Няма другаде планина с такава заоблена форма, с такива улегнали извити линии, с такива китни гори и цветисти поляни. Лесно достъпна, нежна, тиха, кротка и гостоприемна е

Същинска Средна гора. От върха Братия се открива такъв просторен и великолепен изглед, какъвто няма втори в Европа.” Атракция за всички летовници е приказната градина на Рад Дедев.

През 1939 г. Панагюрската община поема управлението на Панагюрски колонии. През зимата на 1943–1944 г. заради бомбардировките в София в учителската станция е преместено Българското национално радио. В курорта намират уют и спокойствие чужди търговски представители, дипломати, хора от софийския елит.

След 1944 г. вилите са национализирани. Започват строежи на пионерски лагери. През 1964 – 65 г. започва работа националният обект „МОК Медет”. Курортът променя облика си, а през 1986 г., необяснимо защо, Панагюрски колонии приема статут на село. Напълно изчезва интелектуалният дух на прекрасния курорт с неизброими природни дадености и е заменен от духа на едно забравено от Бога село с около 200 (може би и по-малко) души население, със скъп транспорт до най-близкото населено място и без медицинско обслужване. Някогашните тревисти пътеки се заливат с асфалт.

И до днес се строят разкошни вили, с високи крепостни стени, планината се стяга с бетон. А ревът на резачките в гората не спира. Хората са вдигнали ръце от нашествието на коне, които оставят след себе си мръсна пустиня. Туристическите пътеки запустяват.

Защо бягаме от земния рай и вървим към пустинята доброволно? После се чудим защо възторженото туристическо „ехо“ заглъхна.

Колониите приемат свой устав през 1936 година
(Извадка от Устава на панагюрската лятна детска колония и Правилника на летовище Колонии)

В глава 3 – Права и задължения:

Всеки получил парцел за застрояване и заплатил за него определената еднократна парична вноска, придобива върху дадения му парцел право на супер фикция за срок от 99 години. В едногодишен срок собственикът му е длъжен да го застрои.

Благоустройство
Не се разрешава отклоняване от утвърдения регулационен план. Съгласно този план се прокарват алеите, водопроводите, канализацията, отделят се игрищата, местата за обществени постройки и др.
Комитетът със съдействието на горските и техническите власти изработва програма за пълното и бързо изпълнение на плана за застрояването, залесяването, водоснабдяването, въобще за благоустройството на летовището.
Забранява се да се поставят отходните места извън жилищната постройка или долепени до нея.
Всяка постройка задължително се свързва с водопроводната мрежа.
Отпадъците да се изхвърлят в специални покрити ями, докато бъде организирана службата за изхвърлянето им с общи коли.
Всеки стопанин е длъжен със свои средства да се грижи за залесяването на парцела си.
Забранява се миенето на съдове, чистенето, прането при обществените чешми. Водата от тях може да се вземе само за използването на вилата.
Забранява се копаенето на ями, чимове, пущането на паша, освен в определените за това райони, както и движението на добитък, питомни зайци и птици в района на летовището.
Забранено е отварянето на заведения: хотели, кръчми, фурни, бакалници, гостилници, бръснарници без предварителното разрешение на Управителния съвет.
Заведения, в които се извършват буйства, пиянства и безчинства, несъвместими с реда и морала на летовището, се закриват с нареждане на Комитета на летовището.
Собствениците, които дават стаи и вили под наем, плащат на панагюрската лятна колония 10% от наема.
Комитетът на летовището издава специална наредба за пазене на ред и чистота, и тишина в района на летовището в часовете за почивка и след 10 часа вечерта.
Дружеството има кръгъл печат с надпис: „Лятна детска колония – Панагюрище – 1907“.

Член 50 от Устава:
Всеки служещ трябва да бъде:
1. Честен и благонадежден
2. Неосъждан
3. Българин и български поданик
4. Да има образователен и съответен ценз, който службата изисква
5. Да изпълнява добросъвестно възложената му работа
6. Да се подчинява на управлението на Дружеството
7. По възможност да не е по-възрастен от 65 години
8. Да не боледува от заразна болест

Глава 9 „Общи положения“:
Дружеството се основава за вечни времена, като се изброяват изписванията, при които може да престане да съществува. Комитетът се грижи за организиране на съобщителни и превозни служби.
Определя се за празник на Дружеството на Панагюрската колония първият неделен ден от месец август.
Под документите стои подписът: Председател на Управителния съвет на Колонията: Тодор Юруков

Лушка Караянева

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.