Сериозен прочит на „Доктор“ на панагюрска сцена

Театрален празник предоставиха на панагюрската публика самодейците от театралната трупа към Читалище „Виделина“ миналите сряда и петък (3 и 5 октомври), водени от доста години от Дочка Кацарева. Те откриха новия си сезон с изпълнение на „Доктор“ по Бранислав Нушич. Стартът на своето представление те направиха в края на пролетта, а сега, в новата есен, вероятно ще стартират репетиции за нова постановка.

Панагюрската публика винаги приема много радушно сценичната изява на театралните самодейци и ги награждава с аплодисменти. Заслужено! Още повече, че на самодейните театри не им е лесно не само заради хроничния финансов недоимък, а и заради яснотата, че колкото и усилия да положат, спектаклите могат да се играят най-много 5-6 пъти на година. Което не се отнася за централните трупи.

С умела игра Мирослав Цветков разработи централния образ в спектакъла, като го направи без излишни екзалтации и театралничене. Личеше си, че е влязъл дълбоко в образа и не предприема фалшиви ефекти. А това е много нужно в един самодеен театър, където актьорите могат да пресилят текста, за да направят сюжета по-ефектен. Особено когато това е комедия.

Доста интересен и функционален бе и декорът на сцената, както и семплото музикално оформление. А публиката, която е добронамерена, но не и безкритична се радваше искрено на комедийните ситуации, но и на сценичното присъствие на добре познатите лица.

Като цяло екипът на „Време“ смее да сподели впечатлението си, че трупата бележи сериозно творческо израстване през годините. Пожелаваме още ентусиазъм и успешни представления!

А текстът на Бранислав Нушич, дискретно модифициран на моменти, носи толкова актуални послания, че на нас, съвременниците трябва да ни стане горчиво и дори тъжно. Та Нушич пише „Доктор“ в далечната 1936-та!

Нищо ново под слънцето – и в любовта, и в парите, и в смеха.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.