Д-р Ива Левкова, диетолог в „Уни Хоспитал“: Как да засилим имунитета си с храни, вместо с добавки

За укрепване на имунитета и активиране на естествените защитни сили на организма през есента и зимата, д-р Ива Левкова, диетолог в „Уни Хоспитал“, предлага да заложим на добре познатите родни „супер храни” и имуностимулатори, вместо да приемаме синтетични или силно обработени хранителни добавки.

Зад често използвания термин „Супер храни“  стоят полезни продукти от растителен или животински произход, които имат висока хранителна стойност.

Имуностимулаторите са група биологични продукти, които  активират или възстановяват  имунната функция на тялото. В тях се съдържат комбинации от витамини, микроелементи, соли, аминокиселини, мастни киселини, протеини, фитостерини, пектин, танини, етерични масла, смоли, алкалоиди, полизахариди, флавоноиди, гликопротеини, каротеноиди, алкалоиди, стероли и др.

Още от древността по нашите географски ширини растат, добиват се и се използват различни групи продукти, които е добре да включим в дневното си меню през настъпващите месеци, за да помогнем на организма да се защити от сезонните вирусни и бактериални инфекции.

Ежедневно включвайте поне един продукт от всяка следваща група:

ЗЕЛЕНЧУЦИ

  • лукови- чесън, червен и жълт лук, праз
  • кореноплодни- моркови, цвекло, ряпа
  • зеленолистни- коприва, киселец, лапад, спанак
  • други- люти чушки, гъби, зеле

ПЛОДОВЕ

  • шипка, черен бъз, тъмно грозде, касис,черна и червена боровинка, арония, тиква, ябълка

 БИЛКИ И ПОДПРАВКИ

  • мащерка, мента, салвия, мурсалски чай, босилек, риган, розмарин, магданоз

(в свеж вид, като добавка в салати и ястия или под формата на чайове)

       ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ

  • мед, пчелен прашец, клей, пчелно млечице

      ЯДКИ

  • сурови бадеми, орехи, лешници

СЕМЕНА И КЪЛНОВЕ

  • тиквени семки, ленено семе и брашно
  • кълнове от: жито, ръж, ечемик, елда, слънчоглед, люцерна, леща, нахут, слънчогледови и тиквени семки и др.

Нека да отдадем дължимото внимание и на ценните вносни храни и естествени продукти, които  могат да се добавят към гореописаните български храни.

За по- бърз ефект през тези месеци ползвайте и поне един от следните продукти или комбинирайте няколко от тях:

лимони и всички други цитруси, броколи, черен пипер, джинджифил, авокадо, гъби шиитаке и майтаке, годжи бери, куркума, жен-шен, зелен чай, ехинацея, котешки нокът, канела, бразилски орех, кашу, чия и др.

Точно богатият биоактивен състав на всички изброени храни и продукти ги прави безценни и с много ползи за организма ни.

Доверете се на природните източници, доказали ефективността си през вековете.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.