Панагюрище бе домакин на Първата национална среща по радиохирургия

Водещи специалисти от цялата страна се събраха в Панагюрище на Първа национална среща по радиохирургия. Събитието се проведе от петък до неделя, а негова тема бе „Въвеждане и стандартизиране на радиохирургията – предизвикателства към лъчетерапевтичните центрове в България“. Организатори бяха отделението по лъчелечение на МБАЛ „Уни Хоспитал“ и Гилдията на лъчетерапевтите в България.

Срещата беше официално открита на 2 ноември, петък, от прокуриста на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Ангел Проданов.

Темата на днешната среща е истински амбициозна – обсъждане на предизвикателствата, които стоят пред лъчетерапевтичните центрове в страната. В нашата болница повече от две години работи такъв център, който знам, че е сред най-добрите в страната. Колегите имат щастието и отговорността да работят с медицинска апаратура от последно поколение, които максимално щадят пациентите“, заяви д-р Проданов. Той изрази и своята благодарност към инвеститора на „Уни Хоспитал“ – „Асарел Медет“- благодарение на който в Панагюрище има лечебно заведение на европейско ниво.

Приветствени думи към гостите отправи и кметът на Община Панагюрище Никола Белишки, който изрази желанието си „тази първа среща да не е последна, а да бъде началото на един традиционен форум, на който водещи специалисти да обменят опит и добри практики за по-доброто бъдеще и опазването на здравето на българите“.

Програмата започна с презентация на д-р Росица Кръстева, началник отделение Медицинска онкология в „Уни Хоспитал“. Лектори бяха още проф. Татяна Хаджиева, дмн – председател на Гилдията на лъчетерапевтите в България и проф. д-р Мерик Сенгоз от Аджибадем Сити Клиник.

Гостуващите специалисти имаха възможност да посетят „Уни Хоспитал“ и да разгледат Онкологичния център в болницата.

Този форум безспорно е много важен за нас, защото става въпрос за нов вид лечение, за нова технология. Радвам се, че ние, в „Уни Хоспитал“, сме един от най-модерните и окомплектовани центрове и разполагаме с необходимия екип за провеждане на лечение на пациенти“, сподели и от своя страна д-р Захари Захариев, началник на отделението по лъчелечение в болницата и главен организатор на срещата.

Програмата бе акцентирана върху проблемите и предизвикателствата в дозиметричното планиране. Ще бъдат представени случаи от практиката на медицински физици, както и начин на позициониране, начин на имобилизация и средства за верификация, които ще бъдат представени от старшите рентгенови лаборанти на всички центрове за лъчелечение в страната.

През неделния ден участниците в събитието посетиха Историческия музей.

Основна идея на организаторите на националната среща по радиохирургия и събитието да се превърне в ежегодно.

Генерален спонсор на събитието бе фирма „Вариан Медикъл Системс”, САЩ, производител на високоспециализирана техника.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.