„Поздравъ от Панагюрище“. Една забавна история

Стоян Радулов; снимка: chat-pat-novini.blogspot.com

Отлично организирана бе културната среща за представянето на книгата на Стоян Радулов „Поздравъ от Панагюрище“. Бе и широко посетена и това е знак за интерес към темата, към автора, но и говори за едно грижовно отношение към публиката, към читателите.

Авторът Стоян Радулов бе подготвил старателно своето експозе и в много приятен, но и силно информативен стил представи същността и спецификата на книгата. Така аудиторията доби впечатления за процеса на структуриране на изданието, неговите предмет и цели, както и основните параметри на съдържанието.

Радулов благодари на хората, които са му изпратили материали, свидетелства за живота на Панагюрище през десетилетията назад Това всъщност е центърът на книгата – представяне на епизоди от историята на града, разказани по повод стари пощенски картички и автентични фотоси. Това пак е история, само че топла, осмислена чрез запечатаните в старите фотоплаки моменти от ежедневието или празниците на панагюрци, но останали извън мащабите, с които се занимава официалната история, тоест нещо като нейно топло и човечно допълнение.

Снимка: chat-pat-novini.blogspot.com

Много интересни са статиите, тръгващи от фотосите и често пъти сериозно разширяващи периметъра на фото факта. Те са пълни с факти, които, убедена съм, Стоян тълкува изключително коректно и отговорно. Бих казала, че доминират, въпреки очакването фотосите да са водещите елементи в изданието.

„Поздравъ от Панагюрище“ обаче не е споменник, а едно сериозно и отговорно изследване, което, както обеща авторът, ще има своето продължение, в колко тома … още не се знае. Но със сигурност пак ще е забавно.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.